OTE – DEUTSCHE TELEKOM AG – Ένα ακόμη “σεμνό και ταπεινό” ναυάγιο
Το φθινόπωρο του 2007 οι μετοχές του ΟΤΕ αγοράζονταν από την Ελληνική Επενδυτική Εταιρία ΜΙG του κυρίου Ανδρέα Βγενόπουλου. Εκείνη την εποχή, η ΜΙG αγόρασε μεγάλα πακέτα μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο και έφθασε να έχει λίγο κάτω από το 20%.
Ο τότε Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, αντιμετώπισε την πρόκληση με έναν ελάχιστα φιλελεύθερο τρόπο. Νομοθετεί και επιβάλλει την κρατική έγκριση σε κάθε απόκτηση μεριδίου πάνω από 20% σε κρατικές επιχειρήσεις ΄στρατηγικής σημασίας΄. Όμως, το σοσιαλιστικό διάλειμμα του κου Αλογοσκούφη δεν κράτησε για πολύ. Όσο διάστημα εμφανίζετο μία ακόμη διαμάχη ΜΙG – Κυβέρνησης, ο κος Αλογοσκούφης έβαζε τους Γερμανούς της DEUTSCHE TELEKOM στον ΟΤΕ από την πίσω πόρτα. Αγοράζοντας ένα μικρό ποσοστό του ΟΤΕ με μόνο 3% από το Δημόσιο και το υπόλοιπο από την MIG, οι Γερμανοί απέκτησαν τον έλεγχο της μεγαλύτερης εταιρίας τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια. Το μυστικό: Η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς επί προεδρίας κυρίου Πιλάβιου που διορίσθηκε και συνεργαζόταν με τον κ. Αλοσκούφη δίνει άδεια στους Γερμανούς να μην υποβάλουν πρόταση εξαγοράς και στους υπόλοιπους μετόχους του ΟΤΕ. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί απέκτησαν την Διοίκηση του ΟΤΕ με μικρότερο τίμημα από αυτό που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν.
Το Μάιο του 2009, ο ΣΜΕΧΑ κατέθεσε μία εμπεριστατωμένη καταγγελία στις Βρυξέλλες εκ μέρους των χιλιάδων Ελλήνων μικρο-μετόχων του ΟΤΕ. Έγγραφα και στοιχεία της καταγγελίας περιγράφουν και αποδεικνύουν αναλυτικά τις μεθοδεύσεις του τότε Υπουργείου Οικονομικών μέχρι τη συμφωνία με τη DEUTSCHE TELEKOM.
Η διαδικασία πώλησης – διάθεσης αγνόησε εντελώς τα δικαιώματα των 112.000 (108.000 φυσικά πρόσωπα και 4.000 νομικά πρόσωπα) υπολοίπων μετόχων του ΟΤΕ. Η παράλειψη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα 3 και 5 της Οδηγίας 2004/25/EK της 21ης Απριλίου 2004 καθώς και με το άρθρα 7, 8 και 9 του ν.3461/2006.
Μετά την αποδοχή της καταγγελίας του ΣΜΕΧΑ από την Ευρωπαική Επιτροπή, η υπόθεση ΟΤΕ – DEUTSCHE TELEKOM καθίσταται η σημαντικότερη υπόθεση εταιρικής διακυβέρνησης στην ιστορία της ΕΕ τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και από πλευράς νομικού προηγουμένου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρίας η οποία ελέγχεται ως ελαττωματική όσον αφορά την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μετόχων της μειοψηφίας. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη υπόθεση στην οποία θα κρίνεται η προστασία των δικαιωμάτων των μικρο-μετόχων σε εταιρίες όπου το Δημόσιο έχει άμεση ή έμμεση σημαντική συμμετοχή και επιρροή. Απομένει να δούμε σύντομα το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης.