Δήλωση κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ στο Capital, 26/2/2010

Να ανακοινωθούν άμεσα τα μέτρα για την οικονομία.

Δυναμική παρέμβαση για τα τεκταινόμενα στην οικονομία από τον Πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, ο οποίος με δηλώσεις του στο Capital.gr κάνει λόγο για επείγουσα ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την οικονομία.

 


«Πρέπει πάση θυσία να επαναφέρουμε τις κρατικές δαπάνες στα επίπεδα του 2007», υποστηρίζει ο κ. Μωραϊτάκης και τονίζει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει ανάγκη για ακόμη πιο δραστική περικοπή δαπανών από αυτή που ήδη προβλέπεται, δεδομένης της αδυναμίας λόγω της ύφεσης, που καταγράφεται σε επίπεδο ενίσχυσης των εσόδων.

«Όλες οι δαπάνες του δημοσίου τομέα που εμφανίζονται αυξημένες την τελευταία διετία πρέπει να κοπούν», αναφέρει χαρακτηριστικά, «είτε πρόκειται για μισθούς και συντάξεις Βουλευτών και σχετιζόμενων επαγγελμάτων, είτε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Ακόμα και ο 14ος μισθός πρέπει να κοπεί, έστω για κάποια χρόνια», τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα. «Μεταξύ των μέτρων που απαιτούνται είναι και ο δραστικός περιορισμός των κρατικών κονδυλίων που εισπράττουν ως επιχορήγηση τα πολιτικά κόμματα. Τα ποσά αυτά πρέπει να κοπούν στο μισό και που ήμερα ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ», τονίζει με έμφαση ο κ. Μωραϊτάκης.

«Οι αγορές δεν πείθονται εύκολα και αυτό αντανακλάται τόσο στην άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων, όσο και στη μεγάλη υποχώρηση των μετοχικών αξιών. Αν οι ελεγκτές της Κομισιόν εντοπίζουν απόκλιση 4,8 δισ. ευρώ στο ΠΣΑ, που στην ουσία πρόκειται για το 2% του ελληνικού ΑΕΠ, αυτό το ‘κενό’ πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί».

«Η μη άμεση λήψη μέτρων θα ισοδυναμεί με καταστροφή, τόσο για τους επενδυτές όσο και για το Δημόσιο τους εργαζόμενους τους επαγγλεματίες και όλους του πολίτες, μισθωτούς ή επιχειρημάτιες» δηλώνει ο κ. Μωραϊτάκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ παραπέμπει μάλιστα στις προειδοποιήσεις που επανειλημμένα έχει απευθύνει στο παρελθόν προς την εκάστοτε οικονομική ηγεσία.

Το Νοέμβριο του 2007 ο κ. Μωραϊτάκης ανέφερε, σε συζήτηση στο πλαίσιο του ΕΒΕΑ: «Θέλω να προβληματίσω λίγο, να σκεφθούμε μήπως πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση για την οικονομία. Το 2007 σας πληροφορώ και μπορείτε να το δείτε, υπάρχουν 2 δισ. έσοδα από αναπροσαρμογές. Τι θα πει έσοδα; Δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός του 2007, πόσο μάλλον του 2008, που εκεί το έλλειμμα θα είναι ακόμα χειρότερο. Δεν βγαίνει. Και θα δανειστούμε περισσότερο και περισσότερο και περισσότερο. Η Ελληνική οικονομία δεν μπαίνει σε αναπτυξιακό ρυθμό. Πουλάμε επιχειρήσεις και καλύπτουμε προσωρινά τα ελλείμματα. Δεν θέλω να είμαι καταγγελτικός δυστυχώς, αλλά πρέπει να τα δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. (…) Και ο Φ.Π.Α. θα αυξηθεί και άλλα χειρότερα πράγματα. Λοιπόν σκεφθείτε και εσείς, μήπως κάνουμε μία συζήτηση για να βοηθήσουμε. Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε, αλλά κάποια πράγματα που τα βλέπουμε, δεν μπορεί να μην τα λέμε».

Ένα χρόνο αργότερα, ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ανέφερε τα εξής: «Η Deutche Bank μας δίνει 5,5% έλλειμμα -όταν πάνω από το 3% μας βάζουν υπό επιτήρηση για το 2009- και 6,1% για το 2010. Και ίσως το να μπούμε υπό επιτήρηση (…) να είναι η καλύτερη λύση, έτσι όπως έχουμε καταντήσει. Πιστεύω (…) ότι πρέπει να καταγράψουμε όλες αυτές τις δωρεές που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετέπειτα, διότι έχουν γίνει σκάνδαλα, διότι έχουν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, με ποσά που πραγματικά καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να δώσει λύσεις. Δηλαδή, πρέπει να καταγράψουμε σε μία μαύρη λίστα, όλους αυτούς που έχουν χαρίσει λεφτά του δημοσίου αδικαιολόγητα. Γιατί αυτό άρχισε από το 1974 και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας».

Τέλος, το Σεπτέμβριο του 2009, ο κ. Μωραϊτάκης ανέφερε σε συζήτηση στο ΕΒΕΑ, σύμφωνα με τα σχετικά πρακτικά: «τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Όχι άσχημα επειδή θα έρθει ένα άλλο κόμμα (…). Είναι άσχημα διότι δυστυχώς, η δημοσιονομική πρόβλεψη είναι να φτάσουμε σε έλλειμμα 12%. Και καταλαβαίνετε, όταν δεν μπορεί η Κυβέρνηση -η όποια Κυβέρνηση- να κλείσει τον προϋπολογισμό, καταλαβαίνετε τι δεινά μπορούν να προκύψουν από το επείγον του θέματος».