Αναγκαίες οι τραπεζικές συγχωνεύσεις.

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στην Real News, 6/3/2011.


 

Οι συγχωνεύσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι αναγκαίες και κυρίως ζητούμενο από την Τρόικα. Προς το παρόν γίνονται μόνο συστάσεις, αλλά εκτίμησή μου είναι πως στο μέλλον θα υπάρξει αφόρητη πίεση για συγχωνεύσεις. Ήδη η ΕΚΤ πιέζει για μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από αυτήν. Είχα προβλέψει εγγράφως και γενικώς την ανάγκη για  τραπεζικά deals, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Η πρόταση συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank, εάν γινόταν πράξη θα βελτίωνε το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και την οικονομία συνολικά. Θα «χτυπούσε» βέβαια τον ανταγωνισμό και θα αύξανε την ανεργία. Οι τράπεζες όμως, χρειάζονται κεφάλαια και οφείλουν να τα βρουν. Πρέπει να απεγκλωβιστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιστρέφοντας τα κεφάλαια των 95 δισ. που έχουν λάβει. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, μεταφέροντας την απόφαση της ΕΚΤ πρόσφατα άρχισε να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση τα τραπεζικά ιδρύματα. Οφείλουν να βελτιώσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Οφείλουν επίσης να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει και από το κράτος. Κάποια στιγμή το ίδιο το κράτος θα πρέπει να κατευθύνει κεφάλαια και σε άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και να μην έχει μόνο τη σκέψη του εστιασμένη στο τι θα γίνει με τις τράπεζες. Ο μόνος τρόπος για να γίνουν τα παραπάνω είναι οι συγχωνεύσεις. Έτσι θα ανοίξει η διατραπεζική αγορά και θα αντλήσουν ρευστότητα οι τράπεζες. Θα βοηθηθεί όμως και η ελληνική οικονομία από την πτώση των spreads.

Αναφορικά με την πρόταση που απορρίφθηκε, πολλοί θεώρησαν υψηλή το τίμημα που έδινε η Εθνική Τράπεζα για την Alpha Bank. Σημειώνεται πως η Εθνική Τράπεζα έχει στην κατοχή της 20,2 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, τα οποία αντιστοιχούν στο διπλάσιο της καθαρής θέσης της τράπεζας. Η Alpha Bank κατέχει 4,6 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και το ύψος τους είναι χαμηλότερο από την καθαρή θέση. Επιπλέον, η Alpha Bank οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα 350 εκατ. ευρώ.  Από την ανάλυση που έχει γίνει υποστηρίζεται πως, αν υπάρξει haircut 30% στα ελληνικά ομόλογα, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας θα είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της Alpha Bank. Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά για το τίμημα,   αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Η χώρα πρέπει να αλλάξει και δεν θα αλλάξει αν δεν υπάρξει ενδυνάμωση του τραπεζικού κλάδου και η ενδυνάμωση αυτή περνάει μέσα από τη διαδικασία συσσώρευσης.