Δήλωση κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ στο Reporter, 17/2/2010

Να απαγορευτεί πρόσκαιρα το short selling», δηλώνει στο “R” ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και καλεί την εποπτική αρχή να προχωρήσει σε αυτό το έκτακτο μέτρο λόγω της κρίσης που βιώνει και η χρηματιστηριακή αγορά.

 

 



 

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ αναφέρει ότι «η συσχέτιση του ανοίγματος των spreads στην αγορά ομολόγων και της πτώσης των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο είναι απόλυτη».  Επισημαίνει, έτσι  ότι «όποιο hedge fund θέλει να κερδίσει ασκώντας υποτιμητική κερδοσκοπία πρώτον πουλάει short στην αγορά ομολόγων, διευρύνοντας το spread και ταυτόχρονα short στην αγορά μετοχών, η οποία επηρεάζεται αρνητικά όπως παρατηρούμε σε καθημερινή βάση».

Ο ίδιος θεωρεί ότι «έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ακραίες συνθήκες, χειρότερες μάλιστα από αυτές που είχαν διαμορφωθεί όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε απαγόρευση του short selling στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και λέει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η απαγόρευση του short selling, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο που βιώνουμε σήμερα».

Τέλος δηλώνει πως «αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις δουλεύουν σκληρά, πράγματι θα επηρεαστούν από την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούνται οι χαμηλές αποτιμήσεις τους. Γιατί αυτές οι εταιρείες θα συνεχίσουν να δοευλεύουν και να παράγουν προστιθέμεη αξία. Πρέπει συνεπώς να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των αποτιμήσεων γιατί θα υπάρξει συγκριτικό μειονέκτημα για αυτές τις εταιρείες στον ανταγωνισμό».