Πόλεμος με τους κερδοσκόπους

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Σερεμέτα, υπεύθυνου Επενδυτικής Στρατηγικής της Βορείου Ελλάδος ΑΧΕΠΕΥ, στην fmvoice.gr στις 11/2/2010

 

Οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, εξ αντανακλάσεως θα έπρεπε να δημιουργήσουν έντονα ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο, αλλά οι κερδοσκόποι θέλουν κι άλλο «αίμα», ανέφερε ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Βορείου Ελλάδος ΑΧΕΠΕΥ Γιώργος Σερεμέτας, μιλώντας στην fmvoice.gr.

 

Σύμφωνα με το στέλεχος της χρηματιστηριακής κάτι υπάρχει πίσω από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, που ενδεχομένως εμείς να μην γνωρίζουμε και για το λόγο αυτό συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά, αλλά και παραμονή των spreads σε υψηλά επίπεδα.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα δείχνουν ότι συνεχίζεται ο «πόλεμος», σημείωσε ο κ. Σερεμέτας, υπονοώντας ότι όλα δείχνουν ότι τα ισχυρά κέντρα επιχειρούν να ελέγξουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Γιʼ αυτό κρατούν τα spreads ψηλά, καθώς σε ένα μήνα οι τράπεζες θα προβούν σε δανεισμό, με αποτέλεσμα να τις αναγκάζουν είτε να δώσουν μερίδια, είτε να πουλήσουν θυγατρικές στο εξωτερικό.

«Θα πρέπει να δράσουμε στρατηγικά», υποστήριξε ο κ. Σερεμέτας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε όσα της ζητούσαν οι εταίροι μας, με τα μέτρα και τώρα θα πρέπει να πιέσει τις κυβερνήσεις να σταματήσουν την κερδοσκοπία από δικούς τους οίκους, στην ελληνική αγορά.

Όπως σημείωσε το στέλεχος της χρηματιστηριακής, με την είδηση από τη Σύνοδο Κορυφής θα έπρεπε να κλείσουν θέσεις, ωστόσο σήμερα πουλούσαν μεγάλοι οίκοι, μεταξύ αυτών η JP Morgan και η Deutsche Bank.

Για τις αποφάσεις σχετικά με το short selling, άσκησε και πάλι κριτική, καθώς εφαρμόζεται «κατόπιν εορτής», όπως ανέφερε, καθώς όσοι άνοιξαν short θέσεις κέρδισαν τεράστια ποσά και τώρα που τελειώνει η κρίση δεν τους ακουμπά κανείς.

Σχολιάζοντας τη φορολογία επί των μερισμάτων, σημείωσε ότι στην ουσία επιβαρύνουν τον Έλληνα μικροεπενδυτή, ενώ τους μεγαλομετόχους δεν τους ακουμπά.

Τέλος, επανέλαβε ότι αυτό που καταγράφηκε σήμερα στο ταμπλό δεν στηρίζεται σε θεμελιακά δεδομένα, καθώς «είμαστε έρμαια των ξένων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται στρατηγική, ώστε να κόψουμε τις δυνατότητες των κερδοσκόπων να παίζουν παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς.