Τα προσόντα ενός Υπουργού Οικονομίας

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ, που δημοσιεύθηκε στην Real News, 25/1/2009

 

 

Προ ημερών στη Βουλή έγινε συζήτηση για τα τυπικά προσόντα και όχι τα ουσιαστικά όπως θα έπρεπε που πρέπει να έχει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

 

Ο Υπουργός Οικονομίας πέραν των τυπικών προσόντων πρέπει να διαθέτει και εξουσία ώστε να επιβάλλει τις απόψεις του για προϋπολογισμό μηδενικής βάσης και οικονομίες στα άλλα Υπουργεία. Εάν χρειάζεται ενίσχυση στην εφαρμογή δύσκολων αποφάσεων, όπως αυτή την περίοδο, η σχηματισθείσα υπό τον Πρωθυπουργό Επιτροπή αποτελεί οργανωτικά εξαιρετική λύση. Ο ίδιος ή έστω όλη η ομάδα του να έχει εμπειρία της αγοράς και πιστοποιημένη, ει δυνατόν επαγγελματική τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς της Οικονομίας δηλαδή γνώσεις μακροοικονομικές χρηματοοικονομολογικές, διεθνείς χρηματιστηριακές/τραπεζικές σε δάνεια, σε θέματα διαχείρισης διαθεσίμων, σε νομισματικά θέματα, σε θέματα αξιολόγησης επενδύσεων, νομικές, και προπαντός να έχει κέφι για δουλειά και να προσφέρει πολλές ώρες εργασίας. Οπωσδήποτε να ξέρει να ακούει και να αξιολογεί προς το συμφέρον του λαού προτάσεις ανάπτυξης. Είναι στην πραγματικότητα ο επικεφαλής ενός πολυιατρείου, που αξιοποιεί και συντονίζει επιμέρους ιατρούς. Απλά πολιτικά πρόσωπα χωρίς κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία ή/και μόνο Καθηγητές Πανεπιστημίων με γνώση ενός μόνο μικρού τομέα του συνόλου της Οικονομίας που δεν ξέρουν να ακούν ιδέες φορέων δεν συγκεντρώνουν πιθανότητες επιτυχίας. Θα ήταν πολύ θετικό να έχει δείξει αξιοσύνη στην αγορά, να γνωρίζει συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να ξέρει κάθε φορά τίνος να ρωτάει την άποψη για την καλύτερη άμεση και ορθή πληροφόρηση του. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έχει περιβληθεί μοναδικές εκτελεστικές, νομοθετικές, εισαγγελικές και δικαστικές εξουσίες. Έχει, εκτός των άλλων, υπό την επίβλεψή του την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που το 2003 ο προηγούμενος Υπουργός την είχε αποκαλέσει «τρικέφαλο τέρας», γιατί είχε και έχει μαζί τις τρεις εξουσίες, όπως επίσης την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, την Εφορία, την Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος κλπ., που έχουν όλες τις προαναφερόμενες εξουσίες που λογικά υποτίθεται ότι πρέπει να διαχωρίζονται, όπως αναφέρεται και στο Σύνταγμα.

 

Έχουμε την εντύπωση και είναι ευχάριστο ότι τόσο ο νέος Υπουργός κ. Παπαθανασίου με ενίσχυση της Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, όσο και η σκιώδης «Υπουργός» του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατσέλη, με ανάλογη υποστήριξη από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αυτές τις ικανότητες που περιγράφονται. Είναι και οι δύο πολύ κοντά έως μέσα στην «αγορά» και έχουν διάλογο με τους φορείς από τους οποίους αντλούν χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες και ιδέες. Απομένει να διαπιστωθεί και στην πράξη. Πρέπει όμως να ιεραρχήσουν καταλλήλως τις προτεραιότητες τους και να ακολουθήσουν και να επιβάλλουν και στα άλλα Υπουργεία και Οργανισμούς τις σύγχρονες αρχές διοίκησης, με υλοποιήσιμους και μετρίσιμους στόχους σε σχέση με τους πόρους.