Και στην κρίση οι μέτοχοι των Τραπεζών κερδίζουν!

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στην Real News, 26/7/2009

 

Δέκα μήνες μετά την κορύφωση της κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες που απολαμβάνουν τεράστια πολλαπλή ισχύ με όλες τις μορφές εξουσίας εξακολουθούν να μην εκπληρώνουν μια βασική τους υποχρέωση, να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις και την κατανάλωση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ανάλογο πρόβλημα διαπιστώνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, απηύθυνε πρόσφατα αυστηρές συστάσεις σε όλες τις εμπορικές τράπεζες να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Στην Ελλάδα, όμως, παρότι οι αρμόδιοι μονότονα επαναλαμβάνουν ότι οι τράπεζες της χώρας μας που κατά 50% έχουν ξένους μετόχους δεν κατέγραψαν ζημίες από τοξικά προϊόντα, ούτε και αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, την περίοδο Οκτωβρίου 2008-Απριλίου 2009 καταγράφηκε στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρηματοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη, μετά το Βέλγιο, όπου είναι γνωστό ότι αρκετές, ακόμη και μεγάλες τράπεζες κατέστησαν προβληματικές, λόγω των απωλειών από τοξικά προϊόντα.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν αντλήσει τεράστια ποσά ρευστότητας και ενισχύσεων από το Δημόσιο και την ΕΚΤ μέσω εγγύησης του Δημοσίου: περίπου 4 δις. ευρώ άντλησαν από το Δημόσιο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, άλλα 15 δις. ευρώ σε κρατικά ομόλογα προσφέρθηκαν για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σχεδόν 50 δις. ευρώ άντλησαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ ως βραχυχρόνια χρηματοδότηση και εκτιμάται ότι έλαβαν πρόσφατα άλλα 20 δις. ευρώ ως χρηματοδότηση ετήσιας διάρκειας.

Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Ελάχιστες σταγόνες κατέληξαν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τεράστια ποσά (συνολικά 38 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) βρίσκονται «παρκαρισμένα» σε κρατικά χρεόγραφα, που προσφέρουν εύκολο κέρδος (πάνω από 1 δις το 2009), που «επιδοτούν» οι φορολογούμενοι, χάρη στη μεγάλη διαφορά των αποδόσεών τους από το κόστος της ΕΚΤ με εγγύηση τα ομόλογα του Δημοσίου.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αμοιβές και μπόνους στα στελέχη τους. και καλά μερίσματα στους μετόχους.

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ισχυρά εργαλεία παρέμβασης, τόσο στο εσωτερικό όσο και προς την πλευρά της ΕΚΤ. Δυστυχώς, δεν  βλέπουμε την παραμικρή κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Οι αναγνώστες της στήλης ας αγοράσουν τουλάχιστον μετοχές τραπεζών για να αντισταθμίσουν μέρος των φόρων που πληρώνουν αφού γνωρίζουν ποιες εισηγμένες εταρίες του Χ.Α. κερδίζουν και στη κρίση.