Οι εκλογές, η οικονομία και το Σύστημα

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στην Real News, 13/9/2009

 

 

Για δεύτερη φορά σε μια διετία, η Εθνική Οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εκλογικής αναμέτρησης. Το κόστος του φορολογούμενου πολίτη είναι 300 εκ. ευρώ η κάθε αναμέτρηση. Αυτή τη φορά, μάλιστα, οι συνθήκες αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ολιγωρίας στο πολιτικό μας σύστημα: η κυβέρνηση που θα λάβει τη λαϊκή εντολή καλείται να βρει άμεσα διεξόδους από την οικονομική επιβράδυνση και την απειλητική διόγκωση του χρέους. Αλλιώς η χώρα δεν θα αργήσει να ακολουθήσει την ίδια θλιβερή πορεία διεθνούς κηδεμονίας και δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, που έχουν ήδη ακολουθήσει χώρες της «περιφέρειας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται κατά κοινή ομολογία σε δεινή θέση. Ελάχιστοι παρατηρητές, όμως, έχουν την τόλμη να επισημάνουν ότι την ευθύνη για τα αδιέξοδα φέρει ακέραιη το Σύστημα τραπεζικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική μας ηγεσία δημιούργησαν ένα στείρο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στον αχαλίνωτο δανεισμό Δημοσίου και ιδιωτών και την ξέφρενη σπατάλη πολύτιμων πόρων στα λεγόμενα μεγάλα έργα υποδομής, που ελάχιστα προσφέρουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Σοβαρές προτάσεις και υποσχέσεις ανάπτυξης χωρίς επιδοτήσεις και διαπλοκή αγνοούνται.

 

Το Σύστημα και οι πρόθυμοι εταίροι του σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται πίσω από το σημερινό μαρασμό του παραγωγικού ιστού της οικονομίας και την υπερχρέωση Δημοσίου και ιδιωτών, την ώρα που οι επιφανείς εκπρόσωποι του Συστήματος σωρεύουν υπερκέρδη και σκανδαλώδη προνόμια. Αυτή την πραγματικότητα οφείλουν να αναγνωρίσουν τα κόμματα εξουσίας. Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό και πολιτικό, είναι αναγκαία μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικών:

 

  • Η χώρα χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η υπερκατανάλωση με δανεικά, όσο και αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών, δεν μπορεί να συνεχισθεί, ούτε και η κατασπατάληση δημοσίων πόρων σε έργα αμφίβολης σκοπιμότητας, που εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιβραβεύσουν αναπτυξιακές προτάσεις τολμηρές, που θα κατατείνουν στην αναβάθμιση της παραγωγικότητας και θα κατανέμουν τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας. Διαπλεκόμενοι πολιτικοί του συστήματος πρέπει να αποδοκιμαστούν.
  • Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων εξουσίας, ιδιαίτερα μάλιστα στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, θα πρέπει επιτέλους να ενταχθούν πρόσωπα με οικονομική γνώση και εμπειρία, που θα ξεφεύγουν όμως από το γνωστό πυρήνα των προσώπων που έχουν από καιρό προσαρτηθεί στο Σύστημα και εξυπηρετούν τυφλά τις δικές του ανάγκες. Η ανακύκλωση προσώπων που χαίρουν της εμπιστοσύνης του Συστήματος και μεριμνούν για τη συντήρηση και επέκταση των προνομίων του, ενώ μοιράζονται μαζί του τις ευθύνες τις οικονομικής μας αποτυχίας, πρέπει να σταματήσει!
  • Η καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών θα συνεισφέρει στην μείωση της διαπλοκής που μαστίζει εδώ και καιρό την χώρα…