Συνέντευξη Τύπου της 11/3/2009

 

“Οι φορείς της αγοράς ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού για συναίνεση με διαβούλευση”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, σε συνέντευξη Τύπου των φορέων της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

 Εισαγωγή από τον Πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ, κ. Αλέξανδρο Μωραϊτάκη: Για ποιους λόγους γίνεται η σημερινή συζήτηση/συνέντευξη.

Μήνυμα 1

Σε μία περίοδο κρίσης που ο ρόλος των θεσμικών φορέων καλείται να είναι ακόμα πιο ουσιαστικός εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας έχοντας πάντα ως κύριο μέλημα μας την θωράκιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Ανταποκρινόμαστε θετικά στο αίτημα του Πρωθυπουργού για συναίνεση με διαβούλευση. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί θετικά και η Κυβέρνηση που έχει το προνόμιο να παρίστανται δύο διακεκριμένοι οικονομολόγοι βουλευτές της, ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ο τέως Υφυπουργός, κ. Πέτρος Δούκας. Η παρουσία σήμερα κοντά μας του Γενικού Διευθυντού του ΣΕΒ, κ. Διονύση Νικολάου, του Προέδρου του ΣΕΔ κ. Χαράλαμπου Εγγλέζου και του εκπροσώπου του ΣΕΔΥΚΑ, κ. Ηρακλή Ρούπα, που συμφωνούν με τις απόψεις μας αποδεικνύει ότι η συναίνεση είναι εφικτή.

Μήνυμα 2

Αναπτύσσουμε πάντα καινούργιες προτάσεις και είμαστε διατεθειμένοι να τις συζητήσουμε και να τις βελτιώσουμε σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και την πολιτεία. Είναι απαραίτητο οι φορείς της αγοράς να συμμετέχουν στο διάλογο και στις εκάστοτε διαβουλεύσεις, μία πρακτική που είναι ευρέως διαδεδομένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση .

Μήνυμα 3

Στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να μεταφέρουμε τις δικές μας ανησυχίες έτσι όπως τις προσλαμβάνουμε από τους ανθρώπους μας στην αγορά και να προτείνουμε συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις στις αδυναμίες του εν λόγω νομοσχεδίου.

Μήνυμα 4

Δεν είμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε στείρα κριτική. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι προκειμένου να προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων σε αυτήν την περίοδο κρίσης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε υπεύθυνα το ρόλο που μας έχουν εμπιστευθεί 1.400.000 Έλληνες επενδυτές πελάτες μας και οι οποίοι περιμένουν από εμάς να δράσουμε για να προασπίσουμε τις επενδύσεις τους.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2009