Δελτίο Τύπου ΣΜΕΧΑ 7/4/2010

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα τρέχοντα θέματα κεφαλαιαγοράς προχώρησε σήμερα (Τετάρτη 7 Απριλίου) ο ΣΜΕΧΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  

 

O πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους είναι επιφυλακτικοί με συγκεκριμένα άρθρα του φορολογικού νομοσχεδίου και παρουσίασαν τις θέσεις του συνδέσμου και τις κινήσεις που έγιναν προκειμένου να πείσουν το οικονομικό επιτελείο να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα οικονομικά της χώρας και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε. «Θεωρούμε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες, καθώς κάποια από τα μέτρα που επιβάλει η Κυβέρνηση μπορεί να έχουν αγνές προθέσεις, αλλά δεν είναι τεχνικά εφαρμόσιμα. Πιστεύουμε όμως πως ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και όλα τα στελέχη του υπουργείου επειδή είναι προσεκτικά και ακούν την αγορά, θα αποδεχθούν τις θέσεις μας και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΣΜΕΧΑ. 

Στο θέμα της φορολόγησης των bonus τα μηνύματα είναι θετικά καθώς υπάρχουν δηλώσεις για τροποποίηση της αρχικής θέσης για φορολόγηση του 90% των αμοιβών από bonus και επιβολή κλίμακας. Οι προσπάθειες για την αλλαγή του άρθρου που αφορά στη φορολόγηση των βραχυπρόθεσμων κερδών και των κερδών από μετοχές του εσωτερικού και ιδίως του εξωτερικού θα συνεχιστούν σημείωσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Τόνισαν πως υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι να εφαρμοστεί το νέο μέτρο και σε αυτό το διάστημα θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να πεισθεί η Κυβέρνηση από τα επιχειρήματα που έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι του διαλόγου.

Αναφορικά με την οικονομική συγκυρία τα μέλη του ΣΜΕΧΑ σημείωσαν πως είναι πολύ άσχημη και για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται ενώ την ίδια ώρα τα έξοδα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τόνισαν πως πρέπει και η ΕΧΑΕ να συμβάλει μειώνοντας ή και καταργώντας κάποιες υπερβολικές χρεώσεις, όπως για παράδειγμα η επιβολή προμήθειας για εντολές που εισάγονται στο σύστημα και οι οποίες μένουν ανεκτέλεστες στο τέλος της συνεδρίασης. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΜΕΧΑ η ΕΧΑΕ πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε κόστος και τεχνολογία. Χαρακτηρίζουν υπερβολικό το γεγονός και ταυτόχρονα ακόμη μία ένδειξη της μονοπωλιακής θέσης στην αγορά πως περίπου το 20% των συνολικών εσόδων των ΑΧΕΠΕΥ γίνονται έσοδα της ΕΧΑΕ. «Η κεντρική μηχανογραφική υποδομή (Core ΙΤ Infrastructure) της ΕΧΑΕ παρά τις μερικές ελάσσονος σημασίας αναβαθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, στηρίζεται σε δομές και τεχνολογίες με μέσο όρο ζωής τα 10 έτη περίπου. Ομοίως η μεθοδολογία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα συνδεδεμένα μέλη είτε από το ΧΑΑ είτε από το ΧΠΑ είτε από το ΣΑΤ απέχουν αρκετά από το να χαρακτηριστούν πλήρεις, σύγχρονες και παραγωγικές», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Στο θέμα συνεγγυητικού ο ΣΜΕΧΑ υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις του προέδρου του Συνεγγυητικού Παναγιώτη Καβουρόπουλου, όπως αυτές αναλύθηκαν στην επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρη Γεωργακόπουλο. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 12 του νέου φορολογικού νόμου το Συνεγγυητικό δεν θα απαλλάσσεται πλέον από την υποβολή φόρου εισοδήματος παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εξασφαλιστικού χαρακτήρα.