Δελτίο Τύπου ΣΜΕΧΑ 19/3/2010

Η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στα βραχυπρόθεσμα κέρδη αποτελεί τη χαριστική βολή για τους Έλληνες επενδυτές που έχουν απομείνει στη χρηματιστηριακή αγορά. Είναι βέβαιο πλέον και άλλωστε διατυπώνεται και στο προσχέδιο νόμου πως το φόρο αυτό δεν θα τον πληρώσουν οι ξένοι επενδυτές γιατί οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται από χώρες που έχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

 

 

Σε μία περίοδο που οι Έλληνες επενδυτές καταγράφουν συνεχόμενες ζημιές και βλέπουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους να έχει συρρικνωθεί από τα τραγικά πολιτικά  λάθη του παρελθόντος, το υπουργείο Οικονομικών τους αφαιρεί το δικαίωμα να καλύψουν μέρος των απωλειών από μία ενδεχόμενη αντίδραση της αγοράς. Επιπλέον ενώ γίνεται ξεκάθαρο πως τα βραχυχρόνια κέρδη είναι αυτά που πραγματοποιούνται εντός τριών μηνών, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει με τις ζημιές και πως θα συμψηφίζονται.

 

Η Κυβέρνηση βάζει επίσης φόρο και στα κέρδη που προέρχονται από αλλοδαπές εταιρείες, ήτοι τα κέρδη από συναλλαγές σε ξένα χρηματιστήρια, τοποθετώντας έτσι την ταφόπλακα στη δυνατότητα που είχαν οι χρηματιστηριακές να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω άλλων αγορών, τη στιγμή που οι τζίροι στο ΧΑ έχουν μειωθεί δραματικά. Είναι βέβαιο πως το μέτρο αυτό, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν από άλλες χώρες στερώντας έτσι έσοδα που θα έπαιρνε το δημόσιο από το φόρο επί των συναλλαγών και τον φόρο από τα κέρδη των ελληνικών χρηματιστηριακών.

 

Η υποχρέωση της απόδοσης του φόρου πέφτει στις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία δεν έχουν ούτε τους πόρους, ούτε την τεχνογνωσία να αποτελέσουν τον «εισπράκτορα» του ελληνικού δημοσίου.

 

Ζητώντας από εμάς το υπουργείο να «εντοπίζουμε», να εισπράττουμε και να αποδίδουμε το φόρο υπεραξίας είναι ξεκάθαρο πως μας ζητάει να χρηματοδοτήσουμε με ίδιους πόρους την απαίτηση αυτή καθώς χρειάζονται μηχανογραφικά συστήματα, λογιστικά προγράμματα, εργατοώρες κ.α. Κεφάλαια όμως οι χρηματιστηριακές αυτή την περίοδο δεν έχουν.

 

Ο ΣΜΕΧΑ είχε καταθέσει τις προτάσεις του, με στοιχεία που αν γίνονταν αποδεκτές μπορούσαν να αναδείξουν τη χώρα σε διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και τα οφέλη για τα έσοδα του δημοσίου θα ήταν πολλαπλάσια. Ακόμα και αυτή την ώρα είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με ιδέες και προτάσεις, αναγνωρίζοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.