Δελτίο Τύπου ΣΜΕΧΑ 13/4/2010

Σε συνέχεια δημοσιεύματος του Euro2day.gr, το οποίο αναπαράγει δηλώσεις του Προέδρου του ΧΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, ο ΣΜΕΧΑ δηλώνει τα εξής:

 

 

Ο Πρόεδρος του ΧΑ απουσίαζε από τη συνέντευξη τύπου του ΣΜΕΧΑ και δεν γνωρίζει τα όσα ελέχθησαν. Προφανώς όμως αγνοεί και τα δελτία τύπου που δημοσίευσε ο ΣΜΕΧΑ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρη θέση χωρίς να κρυφθεί για όλα τα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούσαν τα συμφέροντα επενδυτών. Αλήθεια ο πρόεδρος του ΧΑ πως αντέδρασε; Ποιες προσπάθειες κατέβαλε για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Χ.Α. και των επενδυτών;

Ο ΣΜΕΧΑ αναγνωρίζει πως η ΕΧΑΕ έχει έξοδα, όπως αυτό που αναφέρθηκε στη συνέντευξη αναφορικά με το κόστος εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνουμε πάντως πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μείωσε τις δαπάνες διοίκησης στο ¼, δηλαδή από 20.000 ευρώ ο ιεραρχικά υπέρτερος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τώρα λαμβάνει μηνιαίως 5.000 ευρώ και παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει στο Τ.Τ., την ΑΤΕ, κ.τλ. Ανάλογη κίνηση δεν έγινε από την ΕΧΑΕ.  Έχει λοιπόν και άλλα κόστη πέρα από αυτά της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έχει όμως και έσοδα. Τι απαντά για τη χρέωση των ανεκτέλεστων εντολών και τα τόσα έξοδα που κάνουν το Χ.Α. το ακριβότερο στην Ευρωζώνη; Γιατί το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑ προκειμένου να αποφασίσει αν πρέπει μία εταιρεία να βγει από την επιτήρηση χρειάζεται 3.000 ευρώ; Για τις υπερβολικές χρεώσεις ο σύνδεσμός μας είπε πως πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου προκειμένου το ΧΑ να γίνει ανταγωνιστικό σε κόστος και τεχνολογία. Και αυτό το κάνουμε επειδή ακριβώς ενδιαφερόμαστε για την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο ΧΑ. Μέλημά μας, που είναι και εθνική ανάγκη, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Όποιος διαφωνεί κοιτάζει μάλλον τα δικά του συμφέροντα.

Ο ΣΜΕΧΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους επενδυτές και από αυτές τις προσπάθειες δεν μπορεί να αφαιρεθεί η μείωση του κόστους. Ο ΣΜΕΧΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για τα συμφέροντα όλων των επενδυτών – εγχώριων και ξένων, μικρών και μεγάλων – σε όποια αγορά και αν δραστηριοποιούνται (εσωτερικού, εξωτερικού), χωρίς να τους χωρίζει σε κατηγορίες. 

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες κατά όλων των μονοπωλίων, μεταξύ των οποίων και η ΕΧΑΕ. Η «αγορά» λειτουργεί με μονοπωλιακούς όρους από την ιδιωτική ΕΧΑΕ. Η Κυβέρνηση επηρεάζει -ή μπορεί να επηρεάσει- το αποφασιστικό τμήμα των μετόχων της ΕΧΑΕ είτε μέσω των κρατικών τραπεζών είτε μέσω ασφαλιστικών ταμείων, είτε μέσω του προγράμματος ρευστότητας των τραπεζών.