Στις κρίσεις γίνονται οι περιουσίες

Συνέντευξη του κ. Γιώργου Σερεμέτα, υπεύθυνου Επενδυτικής Στρατηγικής της Βορείου Ελλάδος ΑΧΕΠΕΥ, στην fmvoice.gr στις 21/5/2010.

 

 

Το τελευταίο διάστημα μπαίνουν τα «ισχυρά χέρια» και αλλάζουν τα νούμερα στην αγορά, ενώ οι μικρομεσαίοι επενδυτές δεν συμμετέχουν στην αγορά, τόνισε ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Βορείου Ελλάδος ΑΧΕΠΕΥ Γιώργος Σερεμέτας, μιλώντας στην fmvoice.gr.

Τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια αυξάνουν τις θέσεις τους, αποκτώντας τραπεζικές μετοχές, ενώ και ξένα αμοιβαία κεφάλαια τοποθετούνται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι το μόνο «εξαγώγιμο προϊόν» της χώρας μας αυτή την εποχή.

Αυτό το είδαμε στην υπόθεση της αμερικανικής τοποθέτησης στην Εθνική, που κινείται κόντρα σε όσους ισχυρίζονται οτι θα χρεοκοπήσουμε.

Για τον ΟΤΕ, το στέλεχος της χρηματιστηριακής ανέφερε οτι είναι το παράδειγμα της απαξίωσης, καθώς οι Γερμανοί θέλουν να αποκτήσουν και το υπόλοιπο ποσοστό, οδηγώντας τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Για τη λειτουργία της αγοράς, ανέφερε οτι το σύστημα είναι διαβρωμένο και για να υπάρξουν υγιείς συνθήκες λειτουργίας χρειάζεται αναδόμηση, που σημαίνει οτι θα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.

Την υποχώρηση των τελευταίων ημερών την απέδωσε στη διεθνή συγκυρία, καθώς τα ξένα χρηματιστήρια διορθώνουν χωρίς εξάρσεις, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί για λίγο ακόμη.

Όσον αφορά στην εγχώρια αγορά ήδη οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, που μπορεί να βρεθούν και χαμηλότερα, αλλά με βάση τις εκτιμήσεις για την αξία των μετοχών, οι αποδόσεις θα είναι πολύ υψηλές.

Σχετικά με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, ο κ. Σερεμέτας υποστήριξε οτι αποτέλεσε μήνυμα προς τα ανεξέλεγκτα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς οι Γερμανοί έχουν τους δικούς τους λόγους να βάλουν φραγμούς στο short selling. Και το κάνουν τώρα, που οι τιμές των μετοχών και των δεικτών είναι ακόμη ψηλά, παρά τη διόρθωση.

Με τον τρόπο αυτό, η Μέρκελ στέλνει μήνυμα στις αγορές οτι «τέρμα τα παιχνίδια», ενώ ταυτόχρονα θέλει φθηνότερο ευρώ, για να πουλάει τα δικά της προϊόντα.

Το ίδιο θέλει και η Ελλάδα «για να μπορούμε να δώσουμε τα ροδάκινα της Βέροιας σε τρίτους», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σερεμέτας.

Στη χώρα μας, οι αντιδράσεις γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά, σύμφωνα με το στέλεχος της χρηματιστηριακής, το θετικό είναι οτι ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και αντιδρά, καθώς έχει καταλάβει οτι δεν μπορεί να πληρώνει το μάρμαρο μόνο αυτός.

Για τα αποτελέσματα των εισηγμένων σημείωσε οτι είναι αναμενόμενα, ενώ ακόμη και η μείωση των κερδών στις τράπεζες δεν θα είναι καταστροφική, καθώς δεν μπορεί συνεχώς να καταγράφουν τεράστια κέρδη, πολύ περισσότερο σε μία τέτοια συγκυρία.

Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε οτι μόνοι μας θα λύσουμε τα προβλήματά μας και δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις λύσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει καταντήσει μία «τραπεζική λέσχη». Άλλωστε, στη μεγάλη κρίση δημιουργούνται οι μεγάλες περιουσίες, σύμφωνα με τον χρηματιστή.