Να γυρίσει σελίδα το Χρηματιστήριο

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στη Real News, 10/10/2010.

 

 

 

Όσοι δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωρίζουν ότι το προσωπικό τους συμφέρον περνάει μέσα από το συνολικό. Οι επενδυτές θα κερδίσουν αν η οικονομία πάει καλά, οι χρηματιστές θα ωφεληθούν αν αυξηθούν οι συναλλαγές και ενισχυθούν οι τιμές των μετοχών και η ΕΧΑΕ θα κερδίσει περισσότερα χρήματα αν αναπτυχθεί η οικονομία και αυτό αποτυπωθεί φυσικά στις τιμές των μετοχών. Οι χρηματιστές έχοντας πάντα ως προτεραιότητα το συμφέρον της αγοράς και όσων συμμετέχουν σε αυτήν, θεωρούμε πως στην παρούσα φάση, και μετά την παραίτηση του προέδρου του ΧΑ, Σπύρου Καπράλου, σημασία έχει να στρέψουμε την προσοχή μας στο παρόν και κυρίως στο μέλλον του χρηματιστηρίου. Ο κ.Καπράλος προσέφερε αρκετά. Πρέπει να γίνουν όμως περισσότερα. Να γράψουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία του ΧΑ και να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή σε δύο τομείς: Πρώτον, η διοίκηση να προκύπτει με διαγωνισμό, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και δεύτερον θα πρέπει να μειωθούν οι χρεώσεις και να αναβαθμιστεί τεχνολογικά το ΧΑ. Σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το ακριβότερο της Ευρώπης. Ο κ.Καπράλος αναφέρθηκε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του πως η νέα διοίκηση θα πρέπει να εργαστεί για την τεχνολογική αναβάθμιση. Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ και προέδρου του ΧΑ είναι ουσιαστικά κυβερνητική. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην αγορά πρέπει να έχουν λόγο στην επιλογή της διοίκησης του ΧΑ. Πρέπει να γίνει από την Κυβέρνηση σχετική μέριμνα ώστε οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις που θα οδηγούν α) σε μείωση των χρεώσεων και άρα αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ΧΑ και β) σε τεχνολογική αναβάθμιση. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι άριστα καταρτισμένος και πιστοποιημένος και όχι αρεστός. Επιπλέον λόγω και της οικονομικής συγκυρίας θα πρέπει και οι αμοιβές του να είναι σημαντικά χαμηλότερες έναντι των προηγούμενων ετών.

Το χρηματιστήριο είναι θεσμός και μέσο προσέλκυσης κεφαλαίων και αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν η διοίκηση να ασκείται από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και όχι μόνο από τους μεγαλοτραπεζίτες που οι περισσότεροι πούλησαν τις μετοχές, αφού αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές. Πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια και ο υπουργός Οικονομικών έχει δείξει έμπρακτα πως το θέμα αυτό είναι στις προτεραιότητές του. Με την ενίσχυση της διαφάνειας θα φέρουμε πίσω επενδυτές που έχασε η αγορά στο παρελθόν για γνωστούς λόγους.