Μέτρα που λύνουν το πρόβλημα
Θα ήταν υπερβολικά αισιόδοξο και μη ρεαλιστικό να αρχίσουν οι πολίτες, αλλά κυρίως οι πολιτικοί, να πιστεύουν πως τα χειρότερα πέρασαν. Η άκρη του τούνελ είναι ακόμα τόσο μακριά, που αν δεν επιτύχουμε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4%, κάνοντας περισσότερα και αν και η Τρόικα δεν κάνει περισσότερα, δεν θα την πλησιάσουμε όσο και αν ελπίζουμε. Ξεκινώντας από το εσωτερικό οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής. Πρέπει να ξεπεραστεί η κόπωση και οι διαφωνίες εντός του κυβερνητικού επιτελείου και να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις. Τα χρήματα κάλυψης της «μαύρης τρύπας» του φετινού προϋπολογισμού ύψους 1,8 δισ. ευρώ πρέπει επιτέλους να βρεθούν. Τέλος, δεν χωράει άλλη καθυστέρηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά οι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης «θα στηρίξουν Ελλάδα» και να μην αποκλείσουν ελληνικές επιχειρήσεις. Στις αποκρατικοποιήσεις πάντως παρατηρείται μία αναποφασιστικότητα για το τι θα πουληθεί πρώτο. Θα πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δείξει θέληση για σοβαρότητα στις αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα τα πρώτα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν από την ρευστοποίηση σε δίκαιες τιμές μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξουμε στις αγορές ότι θέλουμε πραγματικά να μειώσουμε το χρέος μας.
Περνώντας στο εξωτερικό η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει επίμονα και με επιχειρήματα τα ακόλουθα από την Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Να δοθούν κεφάλαια στην Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία είναι αγορασμένα κάτω από την ονομαστική τους αξία.
- Να εκδώσει ομόλογα για επενδύσεις (investments eurobonds) προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένα projects και να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης.
- Η χρηματοδότηση που αναλογεί στη χώρα μας για το ΕΣΠΑ να μπορεί να την παίρνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Η επιμήκυνση των δανείων που χορηγεί η τρόικα με μικρότερο επιτόκιο πρέπει να επιβεβαιωθεί.
- Να ολοκληρωθεί ο εγκλωβισμός των κατόχων ομολόγων. Να δεχθούν μείωση επιτοκίου (επιτόκιο Bund+0,50% spread) και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για δέκα έως δεκαπέντε έτη, χωρίς να μειωθεί η ονομαστική αξία του ομολόγου.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να λυθεί το πρόβλημα των χωρών του Νότου και της Ιρλανδίας, οφείλει τον προσεχή Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής, να επέμβει αποφασιστικά. Μέχρι σήμερα έχει δείξει πως παίρνει ήπιες αποφάσεις, οι οποίες δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν πείθουν τις αγορές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ελληνικά spreads δεν υποχωρούν.