Η φορολόγηση των καταθέσεων και η επικοινωνιακή τακτική των απεγνωσμένων
Και ξαφνικά ο κρατικός μηχανισμός θέλει να μας δείξει ότι λειτουργεί. Οι υπουργοί ξαφνικά ανοίγουν και επιταχύνουν διαδικασίες για λύση προβλημάτων που επί χρόνια ταλαιπωρούν τους πολίτες και που προσβάλουν την ίδια τη χώρα. Γιατί άραγε; Τι τους έπιασε όλους και προωθούν υποτίθεται αλλαγές; Μα φυσικά έρχονται εκλογές και κάποιοι, προφανώς απεγνωσμένοι, κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην «επικοινωνιακή επιφάνεια» και να προβληθούν ώστε να επανεκλεγούν.
Θυμήθηκαν ξαφνικά την φορολόγηση των ελβετικών καταθέσεων! Θυμήθηκαν ότι οι λαθρομετανάστες που χρόνια στοιβάζονται σε τρώγλες θέτουν σε κίνδυνο την δική τους υγεία, όπως και την υγεία όλων των πολιτών. Θυμήθηκαν τις μίζες. Ξαφνικά λοιπόν θυμήθηκαν να λύσουν θέματα που ο λαός ζητά επιτακτικά να λυθούν χρόνια. Θα γίνει κάτι ή όχι; Το πιθανότερο είναι μετά τις εκλογές να γυρίσουμε εκεί που ξέρουμε, αν ο λαός δεν στείλει με την ψήφο του αποφασιστικό μήνυμα, ψηφίζοντας ανθρώπους με εμπειρία και γνώσεις, που μπορούν να δώσουν λύσεις.
Οι καταθέσεις στην Ελβετία αν ο πολιτικός κόσμος ήθελε να τις φορολογήσει θα το είχε κάνει. Έχει το θάρρος; Έχει τις γνώσεις; Θα έπρεπε βέβαια να γνωρίζουν οι πολιτικοί ότι το χρήμα μεταφέρεται εύκολα και επομένως δεν θα έπρεπε να μιλούν μόνο για τις καταθέσεις στην Ελβετία. Κάτι θα έπρεπε να είχαν κάνει τα τελευταία χρόνια. Θα είχαν βρει ποιες καταθέσεις είναι παράνομες και θα τις είχαν φορολογήσει. Δεν θα κατηγορούσαν το σύνολο των καταθέσεων. Σήμερα με τον τρόπο που αποφάσισαν να φέρουν το θέμα στη δημοσιότητα για να δείξουν πως παράγουν έργο, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι χωρίς λόγο και χωρίς αποτέλεσμα να λοιδορείται ξανά όποιος έχει χρήματα στο εξωτερικό, γιατί άκουσε για «Τιτανικούς», του έλεγαν πως «δεν υπάρχει σάλιο», για τη «χώρα των διεφθαρμένων» κ.α…
Ο νομισματικός κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός. Αυτοί που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά από τις ελληνικές τράπεζες και να τα στείλει στο εξωτερικό ή να τα βάλει κάτω από το στρώμα του, θα συνεχίσουν να κάνουν ότι και πριν; Αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη; Άμεσα πρέπει να ψηφισθεί διάταξη νόμου που να ορίζει ότι οι καταθέσεις σε ευρώ θα θεωρηθούν καταθέσεις σε συνάλλαγμα αν αλλάξουμε νόμισμα. Έτσι θα αποκατασταθεί η απαραίτητη νομισματική εμπιστοσύνη.
Έστω όμως ότι οι προθέσεις των πολιτικών είναι αγνές και θα φορολογηθούν μετά τις εκλογές οι παράνομες καταθέσεις. Γιατί είναι παράνομες; Οι Ελβετοί έκαναν την ίδια ερώτηση στους Έλληνες. Τους ρώτησαν δηλαδή γιατί οι καταθέσεις στην Ελβετία των Ελλήνων είναι παράνομες αν τα εισοδήματα έχουν νόμιμα φορολογηθεί. Η ελληνική απάντηση που δόθηκε ήταν αστεία και δεν έπεισε κανέναν.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υποχρέωση αναφοράς του περιουσιολογίου όπως στη Γερμανία, επομένως δεν υπάρχει παρανομία. Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών φορολογούνται μόνο όταν διανείμουν μέρισμα από τις offshore εταιρείες. Στην Γερμανία οι ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών φορολογούνται την ίδια χρονική στιγμή που θα δημιουργηθούν τα κέρδη σε επίπεδο φυσικού προσώπου και όχι όταν διανεμηθούν. Επομένως δεν υπάρχει παρανομία των Ελλήνων από αυτές τις αιτίες όπως των Γερμανών. Επιπλέον οι καταθέσεις ναυτιλιακών εταιριών που αντιπροσωπεύουν τα σοβαρά ποσά, έχουν απαλλαγεί του φόρου επί των τόκων με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ο λαϊκισμός είναι εχθρός του λαού, γιατί επιχειρεί να στρέψει σε άλλες αιτίες το πραγματικό πρόβλημα. Οι αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ αφού άφησαν 2½ χρόνια να περάσουν με απίστευτη αδράνεια και απουσία ενεργειών, ετοίμασαν τώρα εκστρατεία λαϊκισμού. Απέφυγαν να ψηφίσουν τον ευρωπαϊκό νόμο για τις offshore εταιρείες. Έδιωξαν μεταξύ άλλων όλο τον ελληνικό πλούτο: α) τα σκάφη θαλάσσιας κρουαζιέρας στην Τουρκία με τις ψεύτικες απειλές μακριά από κάθε έννοια νομιμότητας και οικονομικής σκοπιμότητος αφού οι ιδιοκτήτες και επιβάτες τους ξόδευαν στην χώρα μας, β) τις καταθέσεις με τον συναλλαγματικό κίνδυνο που η αδράνειά τους και η λανθασμένη πολιτική τους προκάλεσε και γ) κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, την απευθείας υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης, δ) τις επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.
Η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο και στα πλαίσια της νομιμότητας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ενεργήσει εκτός νομιμότητας γιατί διαφορετικά θα ασκηθούν εναντίον της αγωγές. Άλλωστε οι αυξήσεις στις καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου ελληνικών Τραπεζών δείχνουν ότι μπορούν να επανέρχονται τα ρευστά διαθέσιμα με αλληλοκαταθέσεις των Τραπεζών πίσω στη χώρα μας. Πάνω από όλα όμως πρέπει η φορολόγηση να έχει άμεσο αποτέλεσμα και να βελτιώσει τα ελληνικά φορολογικά έσοδα, αλλιώς θα πληρώσουν και πάλι οι γνωστοί, ήτοι οι αδύναμοι, που μέχρι σήμερα έχουν σηκώσει το βάρος της εξυγίανσης των δημοσιονομικών. Το πρώτο που πρέπει να γίνει επομένως είναι διαπραγμάτευση στα πλαίσια της νομιμότητας και βάσει αυτής της διαπραγμάτευσης να δημιουργηθούν οι όροι βάσει των οποίων θα γίνει η φορολόγηση άμεσα, ώστε τα χρήματα να έλθουν μέσα στο 2012. Αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος.
Ας γνωρίζουν αυτοί που θα διαπραγματευτούν πως τα κεφάλαια μεταφέρονται εύκολα και δεν είναι μόνο η Ελβετία που προσφέρει ασφάλεια και εχεμύθεια στους έχοντες κεφάλαια. Είναι εύκολο για κάποιον να μεταφέρει τα χρήματά του από την Ελβετία στη Σιγκαπούρη για παράδειγμα ή ακόμα και στο Γιβραλτάρ ή στο Monaco, ή τα νησιά Cayman, ή στις Μπαχάμες ή στην Κύπρο ή στο Λουξεμβούργο. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία πρέπει να είναι εξαίρετος γνώστης των διεθνών φορολογικών θεμάτων και όχι άσχετος περί αυτά πολιτικός. Ο δεύτερος στόχος να είναι η ανάπτυξη της Ελλάδος σε Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο με ελεύθερη επάνοδο των κεφαλαίων αλλά ταυτόχρονα μεγάλης ανάπτυξης αυτού του τομέα υπηρεσιών και ο τρίτος η απόδοση οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς κουρέματα μισθών, συντάξεων, κινητών/ακινήτων αξιών και λουκέτα.