Η αξιοποίηση των αρίστων της αγοράς

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στην Real News, 4/10/2009

 

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης πρέπει να έχει πραγματικά νέα υλικά. Μέχρι τώρα βλέπαμε πρόσωπα στην Διοίκηση επί πλέον των εκλεγμένων βουλευτών προερχόμενα είτε από τον κομματικό σωλήνα, είτε από ακαδημαϊκούς του κάθε κόμματος, που ανήκουν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) πάντοτε στο ίδιο «σύστημα».

 

Έχει σημασία να τοποθετηθούν στις θέσεις ευθύνης που άπτονται της εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής πρόσωπα προερχόμενα από την πραγματική αγορά, με εμπειρία και γνώση της καθημερινότητας της οικονομίας. Έτσι θα γίνει πράξη η διακήρυξη της επιλογής των αρίστων & όχι των αρεστών, υπέρ της προόδου της χώρας μας.

 

Σε Υπουργεία, οργανισμούς και Αρχές με κρίσιμη σημασία για την οικονομία μας, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η παρουσία ανθρώπων που πράγματι γνωρίζουν σε βάθος τους μηχανισμούς και τις λειτουργίες των αγορών.

 

Η συνεχώς αγνοούμενη και παρεξηγημένη δεξαμενή τεχνογνωσίας των πιστοποιημένων στελεχών του ελληνικού χρηματιστηριακού τομέα έχει μεγάλο βάθος. Οι Έλληνες πιστοποιημένοι χρηματιστές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους Ευρωπαίους ενώ υπερτερούν σαφέστατα σε ουσιαστικές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις άλλων που συνήθως επιλέγονται. Έχουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης. Όλοι περνούν αυστηρές εξετάσεις για να λάβουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Δοκιμάζονται και κρίνονται καθημερινά σε σκληρές, ανταγωνιστικές συνθήκες και οφείλουν να μελετούν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα κάθε συγκυρίας, να αναλύουν και να προβλέπουν. Δεν ανήκουν στο «σύστημα».

 

Όταν αγοράζεις, πουλάς ή παρέχεις συμβουλές, για πράξεις σε νομίσματα, ομόλογα, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα εργαλεία σταθερού εισοδήματος, αυξήσεις και μειώσεις επιτοκίων, μετοχές, εμπορεύματα (πετρέλαιο, βαμβάκι, νικέλιο, αλουμίνιο, κ.τ.λ.), οφείλεις να γνωρίζεις καλά και να προβλέπεις (αλλιώς θα  αποσυρθείς με την ψήφο της αγοράς) τα ελληνικά και διεθνή θέματα της νομισματικής πολιτικής, της μακροοικονομίας, της μικροοικονομίας,  του θεσμικού πλαισίου καθώς και των συγκεκριμένων προϊόντων. Οφείλεις ακόμη και να διακρίνεις την αλληλεπίδραση πολιτικής-γεωπολιτικής και οικονομίας, αλλά και να προβλέπεις νέες τάσεις και φαινόμενα. Η μελέτη των κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών είναι απαραίτητη. Η εντιμότητα, πρέπει να συνοδεύει κάθε πιστοποιημένο χρηματιστή διότι διαφορετικά θα τον κρίνει και καταψηφίσει ο υπέρτατος κριτής που είναι οι πολίτες που αποτελούν  την αγορά.

 

Η χώρα μας διαθέτει επαγγελματίες που καθημερινά ανταποκρίνονται σε αυτά τα σύνθετα καθήκοντα με απόλυτη επάρκεια. Διαθέτουν υπέρτερες γνώσεις και πολιτικά, οικονομικά και άλλα επιχειρήματα για να πείσουν τον κ. Τρισέ και τον κ. Αλμούνια, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο, να ασκήσουν καλύτερη διαχείριση, κ.τ.λ. Αυτό το δυναμικό θα ήταν τραγικό εθνικό σφάλμα, αν μείνει αναξιοποίητο!