Είμαστε όμηροι των κερδοσκόπων…

Συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Χριστόπουλου, Ταμία Δ.Σ. ΣΜΕΧΑ και Διευθύντος Συμβούλου της ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ στην fmvoice.gr στις 4/2/2010

 

Η χώρα μας δεν θα πάψει να βρίσκεται στα δίχτυα των κερδοσκόπων, ενώ στα spreads η αποκλιμάκωση δεν θα είναι σύντομη, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ Παναγιώτης Χριστόπουλος, μιλώντας στην fmvoice.gr.


Σύμφωνα με τον χρηματιστή, η όρεξη των κερδοσκόπων για κέρδη είναι ακόρεστη κι έχουν «καταβροχθίσει» χώρες, ενώ όσο εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές αποδόσεις, θα συνεχίσουν την ίδια τακτική.

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου κι ενδεχομένως έως το καλοκαίρι.

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν περίπου το ίδιο χρέος ως προς το ΑΕΠ τους, με την Ελλάδα, αλλά το χρηματοδοτούν από την εσωτερική τους αγορά, ενώ στη χώρα μας οι ιδιώτες δεν μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στα ομόλογα. Θα πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες, για να τοποθετηθούν σε αυτούς τους τίτλους.

Ο ΣΜΕΧΑ έχει ζητήσει τουλάχιστον το 10% του δημόσιου δανεισμού να διατίθεται απευθείας σε ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο, το ευρωπαϊκό σύστημα είναι τραπεζοκεντρικό και όπως όλα δείχνουν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί να το αλλάξει.

Επανέλαβε τη διαπίστωση του νομπελίστα Τ. Στίγκλιτς, σύμφωνα με τον οποίο είναι οξύμωρο οι τράπεζες να δανείζονται με καλύτερους όρους από την ΕΚΤ, ενώ τα κράτη της ευρωζώνης δανείζονται πολύ ακριβότερα από τις αγορές, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της  ΔΡΑΞ τόνισε ότι η εμπορευσιμότητα δεν δημιουργείται με μαγικό τρόπο, ωστόσο, τώρα πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρξαν φοροαπαλλαγές για την απορρόφηση των ΕΕΧ από τις τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι τα Α/Κ διεθνοποιήθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να έφυγαν περισσότερα κεφάλαια στο εξωτερικό από εκείνα που εισήχθησαν στη χώρα.

Παράλληλα, η αγορά έχει επηρεαστεί από περίεργες εξελίξεις, που σημειώθηκαν στο παρελθόν, όπως εισαγωγές εταιρειών σε πολύ υψηλές τιμές και πωλήσεις μέσα σε ελάχιστες ημέρες από θεσμικούς που μπήκαν στις δημόσιες εγγραφές και ρευστοποίησαν με ζημία.

Για την αξιοποίηση των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν λύσεις, όπως για παράδειγμα οι συμβάσεις lease back με εταιρείες ακινήτων που θα στοιχίσει πιθανόν λιγότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το κράτος για να χρηματοδοτήσει τα Ταμεία.

Για τις απόψεις του κ. Ρουμπινί, ανέφερε ότι από το 2009 ο καθηγητής έχει ενστερνιστεί απόψεις, όπως για παράδειγμα εκείνη σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ, που προβάλουν και οι διεθνείς κερδοσκόποι.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, εάν συγκριθούν τα διαγράμματα χρέους και εξέλιξης του ΑΕΠ, σε 30 χρόνια η χώρα μας θα έχει χρέος άνω του 350% επί του ΑΕΠ και η Γερμανία περίπου 200%!

Τέλος, για το ευρώ σημείωσε ότι είναι θέμα ανταγωνιστικότητας και όλα λειτουργούν προς όφελος της Γερμανίας, η οποία δουλεύει προς όφελος των ΗΠΑ.

Επανέλαβε ότι οι χώρες με ανάλογα προβλήματα όπως της Ελλάδας είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ όταν αποφασίσει η ΕΚΤ τι πρέπει να κάνει, οι διεθνείς κερδοσκόποι «θα έχουν ρημάξει» τις χώρες αυτές με τα υψηλά επιτόκια στα ομόλογα.