Ανάπτυξη μέσω της Πράσινης Οικονομίας

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στην Real News, 25/12/2009

 

Μία από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες της χώρας μας αποτελεί η απουσία και το έλλειμμα πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που αποβλήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κυότο όταν το 2008 η αρμόδια Διεθνής Επιτροπή Παρακολούθησης διαπίστωσε ότι η χώρα μας δεν κατόρθωσε να οργανώσει και εφαρμόσει έναν αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το έδαφος της. Τότε, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαικής Κοινότητας, Σταύρος Δήμας, χαρακτήρισε το γεγονός ως ημέρα ¨εθνικής ντροπής¨. Και κάτι παραπάνω, θα τονίζαμε: η ημέρα απώλειας ενός μεγάλου επενδυτικού κεφαλαίου για την Ελλάδα.

 

Η έξοδος της χώρας μας από το σύστημα του Πρωτοκόλλου του Κυότο είχε σαν έμμεση επίπτωση την απώλεια ενδιαφέροντος πολλών εξειδικευμένων funds των λεγομένων πράσινων funds για επενδύσεις στην χώρα μας. Η απώλεια αξιοπιστίας στο χώρο αυτό των επενδύσεων ήταν τεράστια καθώς πολλά από αυτά τα επενδυτικά σχέδια βασίζονται στην πιστοποίηση και την παρακολούθηση από ειδικούς κρατικούς λειτουργούς. Κατά συνέπεια, επενδυτικά κεφάλαια 44 περίπου τρις ευρώ έχουν διαγράψει την χώρα μας από πιθανό στόχο επενδύσεων.

 

Εκτός από τις απευθείας επενδύσεις, όμως, η χώρα μας χάνει και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αγοροπωλησιών σε δικαιώματα ρύπων, τα λεγόμενα Green Certificates,  τα οποία παράγονται από επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενεργείας. Αγορά η οποία έχει γιγαντωθεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, η διαπραγμάτευση σε τέτοια δικαιώματα παρουσιάζει το  στρατηγικό πλεονέκτημα της έντασης και εμβάθυνσης των απευθείας επενδυτικών σχέσεων με μεγάλες και ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου.

 

Τα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ θα αναγκαστεί  να πληρώνει τεραστία ποσά σε δικαιώματα ρύπων διότι τα  εργοστάσια λιγνίτη  που λειτουργούν στη Πτολεμαΐδα  παράγουν ρύπους που θα επιβαρύνουν την ΔΕΗ με 600.000.000 €   ετησίως.  Η απόφαση για την λειτουργία μονάδος ισχύος ίδιας με αυτήν της Πτολεμαιδος στην Μεγαλόπολη με την χρήση φυσικού αερίου κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την μείωση ρύπων, αλλά δεν δίνει στην χώρα μας τα πολυπόθητα δικαιώματα ρύπων. Η χώρα μας έχει την δυνατότητα να πρωτοστατήσει στο χώρο αυτό με επιδοτήσεις  οποίες εδώ και χρόνια είναι παγωμένες και περιμένουν έγκριση.   

 

Μεγάλες εθνικές επιχειρήσεις οι οποίες οφείλουν να έχουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περιορισμού των ρύπων, όπως η ΔΕΗ, μπορούν να πρωτοστατήσουν υπεύθυνα σε αυτήν την προσπάθεια η οποία μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας στη χώρα μας.