Αλ. Μωραϊτάκης: Ανεφάρμοστος ο φόρος υπεραξίας
Τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που μπορεί να προκαλέσει στην ελληνική αγορά το νέο φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την ανάγκη ανάπτυξης επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, σε δηλώσεις του στο euro2day.
Ο κ. Μωραϊτάκης επισημαίνει ότι τα μέτρα γενικώς είναι στη σωστή κατεύθυνση λόγω κυρίως της δημοσιονομικής εκτροπής 2007 – 2009. Ωστόσο, όπως προσθέτει, υπάρχουν και στρεβλώσεις που θα προκαλέσουν αδικίες και μη-αναπτυξιακές καταστάσεις.
«Συγκεκριμένα, ο φόρος στα μερίσματα 40% φαίνεται μεγάλος, αλλά επειδή θα υπάρχει μόνο 24% στα μη διανεμόμενα κέρδη, τελικά θα είναι λιγότερο από το 30% συνολικά, για το οποίο προσωπικά και εγώ είχα εισηγηθεί λόγω της εκτάκτου δημοσιονομικής εκτροπής για τα επόμενα δύο χρόνια, που να ισχύει και για Έλληνες και για ξένους», αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΜΕΧΑ.
Είναι όμως πολύ σωστή η φιλοσοφία του Υπουργείου, δηλαδή της χαμηλότερης φορολογίας στα μη διανεμόμενα κέρδη για να επιχειρηθεί η οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα πάντα με τον κ.Μωραϊτάκη: «Το κακό είναι ότι η φορολόγηση των μερισμάτων δεν θα ισχύει για τους ξένους επενδυτές και τους «μεγάλους» Έλληνες που με κατάλληλα επενδυτικά οχήματα – εκτός offshore – στο Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Κύπρο θα λαμβάνουν πίσω τη διαφορά!
Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί ένα αφορολόγητο ποσό από μερίσματα για μικρομεσαίους, όπως για παράδειγμα ισχύει στη Γαλλία και υπήρχε στο παρελθόν στην Ελλάδα.
Τέλος, η πολιτική που εξαγγέλθηκε πλήττει περισσότερο τις εισηγμένες εταιρείες που συνήθως ακολουθούν υψηλή μερισματική πολιτική».
Οι επενδύσεις σε μετοχές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις καταθέσεις των οποίων οι τόκοι φορολογούνται με 10%. Η σχέση κινδύνου – απόδοσης θα είναι τώρα αντίστροφη από την κανονική.
Όσον αφορά στο φόρο υπεραξίας, τονίζει ότι δεν μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί. « Πρόκειται για λάθος του κ. Αλογοσκούφη, που πρώτος το είχε εξαγγείλει, αλλά δεν εφαρμόστηκε», υπογραμμίζει, εξηγώντας ότι εάν υπάρξει τέτοιος φόρος, θα πλήξει μόνο τους Έλληνες μικροεπενδυτές, διότι οι ξένοι, είτε με κατάλληλα επενδυτικά οχήματα, είτε μέσω των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης, δεν θα πληρώνουν κανέναν τέτοιο φόρο.
«Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των ξένων είναι αγγλοσαξονικής καταγωγής, σε χώρες με τις οποίες έχουμε τέτοιες συμφωνίες», σημειώνει ο κ. Μωραϊτάκης.
Είναι προτιμότερη για τα δημοσιονομικά της χώρας και για την αγορά να διατηρηθεί ο φόρος συναλλαγών 0,15% επί των πωλήσεων που ισχύει τώρα και τον πληρώνουν όλοι. Άλλωστε εάν κάποιος χάνει αλγεβρικά όπως έγινε το 2008, λόγω πτώσης των τιμών των μετοχών, θα πρέπει για λόγους δικαιοσύνης να μειώνει το συνολικό του εισόδημα και τα αντίστοιχα φορολογητέα έσοδα του Δημοσίου θα μειώνονται.
Τέλος, ο κ.Μωραϊτάκης σημειώνει: « Ως προς τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, πιστεύω ότι η πρόταση είναι πολύ θετική , στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα περίμενα μεγαλύτερη τόλμη, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Και όχι απλά της βραχυπρόθεσμης υποστήριξης ρευστότητας των τραπεζών, που σύντομα θα ενισχυθεί / αποκατασταθεί και δεν θα την χρειάζονται οι τράπεζες έπειτα από λίγους μήνες.
Εάν αυτά τα κεφάλαια είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό περνούσαν στη διαχείριση ελληνικών τραπεζών ή/και χρηματιστηριακών εταιρειών, θα απέφεραν πολλαπλάσια έσοδα στο διηνεκές, με πολλαπλασιαστική συνέπεια για την ελληνική οικονομία, που, σε συνδυασμό και με άλλα θεσμικά μέτρα που είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε ως ΣΜΕΧΑ όπως μείωση μετοχικού κεφαλαίου για ίδρυση ΑΕΔΑΚ κλπ, θα μπορούσαν να αναδείξουν τη χώρα σε διεθνές χρηματιστηριακό κέντρο».
Έτσι και το Δημόσιο θα κέρδιζε πολλαπλάσια με ανάπτυξη, φορολογητέα έσοδα, μείωση ανεργίας και αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που είναι στην Ελλάδα (προς το ΙΚΑ) 44% έναντι 12% στην Κύπρο.